HTML

Dórémi zenéje

némi szolfézs, némi összhangzattan, kitartott normál "á" hang, beskálázunk, kóruspróba, egy-két-há, és!

Friss topikok

Címkék

2012.11.10. 10:32 Dórémi

A zene varázsa...../ 4

„Ott folytattam, ahol Beethoven abbahagyta” – jelentette ki Berlioz az 1830-ban bemutatott Fantasztikus szimfóniája kapcsán.

„Ott folytattam, ahol Beethoven abbahagyta” – jelentette ki Berlioz az 1830-ban bemutatott Fantasztikus szimfóniája kapcsán.

Míg Beethoven Pastorale- szimfóniájának megírását a természet ihlette, addig Berlioz művének keletkezésében egy sorsdöntő szerelem játszott szerepet.

A program leírását a szerző ezzel a mondattal kezdte: „ A zeneszerzőnek az volt a célja, hogy egy művész életének különböző jeleneteit ábrázolja, amennyire ezeket zenében ki lehet fejezni.”


A zenéhez írt szöveges program, és egész darabon átívelő, más - más formában visszatérő dallammal fejezi ki a szenvedélyét, és eleveníti meg az imádott nő alakját különböző látomásokban. Egy ifjú művész reménytelen szerelmében öngyilkosságot követ el, de az ópiumtól csak látomásai – hol örömteliek, hol szomorúak – lesznek.

Azután egy báli forgatagba képzeli bele magát és a lányt. Álombeli csapongásai közben egy mezei jelenetet lát, pásztorok énekelnek, idilli a hangulat. Közben kedvese is feltűnik, majd távoli égzengés után csend lesz. Most azt álmodja, hogy a vesztőhelyre viszik és kivégzik. Utolsó pillanataiban is a szeretett lányra gondol. Aztán a saját temetésén van jelen, sötét árnyak táncolnak féktelenül és beleszövi Dies irae gregorián dallamát, mely felhangzásakor két harang csendül meg lélekharangként.- az már külön érdekesség, hogy Berlioz azt javasolja a partiurában, hogy a harangok helyettesíthetők néhány zongorával. Mára már több zenekar is öntetett harangokat kifejezetten erre az egyetlen pillanatra.

Az imádott nő Harriet Smithson  színésznő akit az Odeon Színház színpadán látott először Ophélia szerepében. Ebben az időben Shakespeare-t Voltaire-re hivatkozva barbárnak tartották, s műveit jócskán lerövidített változatban adták elő. A fiatal ír színésznő szépsége, arcjátéka, hanglejtése teljesen megbabonázta Berliozt. Többször is megpróbált a nála négy évvel idősebb színésznővel kapcsolatba kerülni, de leveleire nem kapott választ. Betegesen féltékeny volt rá. Két évig nem is találkoztak személyesen, őrizte magában a viszonzatlan szerelmet, bár ez a szerelem időről időre haraggá, sőt gyűlöletté változott, ugyan de újra fellobban és 1833-ban feleségül veszi a népszerűségéből jócskán veszett színésznőt.

A kritika visszafogott dicsérettel fogadta, ugyan de Ludwig Börne 1830. dec.8-án egy levelében így ír:  „ A zeneszerző saját ifjúsága történetét mondja el. Ópiummal megmérgezi magát, és azt álmodja, hogy megölte szerelmesét, s ezért halálra ítélték. Ott van a saját kivégzésénél. Egy felejthetetlen indulót hall az ember, amilyet még sohasem hallottam. Az utolsó részben a Boszorkányok hegyét ábrázolja, pontosan úgy, mint a Faustban, az egész szinte kézzel tapintható. Szerelmese, aki hozzá méltatlannak bizonyult, szintén megjelenik a Walpurgis-éjszakán, de nem úgy, mint Margit a Faustban, hanem szemtelenül, boszorkányszerűen…”

A bemutatóra 1830. december 5-én került sor, melyre meghívta Lajos Fülöp királyt is: „ Felség, a szépművészetnek is szerepe van abban, hogy országunk nagysága egyre nő. Az a felvilágosult szemlélet, amellyel Ön megtiszteli a művészetet reményt kelt bennem, hogy kérésemet akkor sem tekintené túlzott merészségnek, ha nem ily nemes okból született volna.” A király nem ment el a bemutatóra, de 300 frankot küldött Berlioznak.

A Fantasztikus szimfóniát Liszt Ferenc is megismerte amikor a bemutatót megelőző napon meglátogatta a szerzőt és 1833-ban elkészítette a mű zongorakivonatát is, melyet Robert Schumann adott elő és írt róla elemzést melyben védelmébe vette Berliozt és művét a német közönség előtt: „Az új forma szokatlanságában, az új kifejezésben van oka a szerencsétlen félreértésnek. Semmi sem kelti fel oly könnyen a bosszúságot és ellenkezést, mint egy forma, amely régi nevet visel. Ha valakinek eszébe jutna például valamely 5/4-es ütemben írt darabot indulónak, vagy 12 egymás után következő apró tételt szimfóniának nevezni, az bizonyára előzetes gyanakvást kelt maga ellen. Azonban vizsgáljuk meg mindig, mi van a dolog mögött. Minél különösebb egy mű szemmel láthatólag, annál nagyobb elővigyázatossággal ítélkezzünk fölötte.”

1834-ben egy szimfóniát ír brácsaszólóval melynek ötletét Paganini megrendelése adta, míg a mű témáját Byron Childe Harold's Piligrimage című műve. 1812-ben jelent meg Londonban a Childe Harold zarándokútjának első két, majd 1816-ban a harmadik és negyedik éneke. Már az első két ének az irodalomban alig ismert Lord Byront Anglia első költőjévé emeli. A verses regényben a főhős, Childe Harold bejárja a századelő háborúval sújtotta Európának több országát és a Balkánt, de a képzelt útitárs sosem takarja el a költőt magát. Byron költői lelkesedéssel ír a szép tájakról, nyíltan, szeretettel beszél a megismert népekről, emberekről. Irtózattal festi a háború borzalmait, romantikus rajongással néz fel az antik Görögországra. A népek szabadságának zászlóvivője, és gyűlölettel szól a zsarnokságról.

Childe Harold búcsúja

Részlet: Tóth Árpád fordítása


„Üdv! üdv! - hazámnak partja már
Víz kékjén szürke folt,
Az éji szél sír, zúg az ár,
A vad sirály sikolt.
Ott túl a nap most ült el ép
S míg űzzük őt, nyomon,
Zeng búcsúszóm felé s feléd:
Jó éjt, szülőhonom!

Pár óra s újra kél a nap
És hajnalt szül megint,
S köszöntlek ég és messzi hab!
De már honom nem int.
Ős csarnokom már puszta rom,
A tűzhely is bedőlt,
A vén sáncot bekúszta gyom
S kivert kutyám üvölt.”

Berlioz itáliai élményeit dolgozza fel a Harold Itáliában című művében és Byron Haroldjának kalandjain keresztül mesél, és adja vissza ennek az országnak a szépségeit.

Liszt Ferenc így nyilatkozott a műről: „A lélek meghatározhatatlan benyomásait egy kitűzött terv, amelyet a fül éppúgy fogad magába, mint a szem egy képsort, határozott benyomásokká formálja. A művész, aki ennek a műfajnak művelőjévé válik, abban az előnyben részesül, hogy valamennyi érzelmet, amit a zenekar oly erőteljesen ki tud fejezni, egy bizonyos költői folyamathoz kapcsolhatja."

bónusz:

 

forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Fantasztikus_szimf%C3%B3nia

http://www.mr3-bartok.hu/content/view/13978/57/

11 komment

Címkék: zene


A bejegyzés trackback címe:

https://doremizeneje.blog.hu/api/trackback/id/tr138233742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

193936 2012.11.10. 12:00:43

Mindig tanulok Tőled!

180524 2012.11.10. 14:00:49

Kedves doremi! Ha Operabarát azt írja, amit, akkor mit mondhatok én... Remek post, az írásod komoly szakmai tudásról tesz bizonyságot, a videók pedig csodásak. Elismerésem, egyben köszönetem az élményért! A felvételek egy részét mentettem, szokásom szerint esti program lesz...

283390 2012.11.10. 14:44:38

Csak beköszönök, mert a zene nekem egy "Fehér folt"....Alkatilag...... Ének zenéből fel voltam mentve, önvédelemből... Mármint a tanáréból....:-)))

12635 2012.11.10. 15:11:46

Én botfülűként élvezem a zenét, különösen a zenetörténetet és az alkotók életének bemutatását. Doreminél az egész együtt élvezhető.

179584 2012.11.10. 16:00:24

Csatlakozom az elöttem szólókhoz, köszönöm a fej- és fültágítást! Ment a +++++!

23353 2012.11.10. 16:49:28

Magas minőségi poszt, gratulálok. Szeretem Berliozt, a mi Rákoczy indulónk zenéjét is ő szerezte.

13066 2012.11.10. 17:05:24

Operabarát igyexem :) Beleástam magam a zene történetébe, egy halom jegyzet közül lesek időnként a világra, az igazsághoz még az is hozzá tartozik, hogy a zeneművek mellett a miértek is érdekelnek, no meg hogy az adott kor milyen kritikával fogadta. Lazításként pedig XIV. Lajos udvarában időzöm.... Maiman köszönöm :) Okok nem baj azért egy kicsit hallgatózzál :) Drága Gordius és Marijja egy nagy ölelés nektek, nagyon sok félig kész írásom van, de mindig valami újabb téma eltérít Köszönöm Little :)

210560 2012.11.10. 17:34:17

Szia Doremi :) szép a történet, a zenék nem különben, így aztán : Hallgassunk szép dallamokat sokszor, olvassunk tanulságos élettörténeteket, sztem mindenkire ráférne - pihentetőül a lélekdaráló hétköznapokban - minimum naponta :)) üdvözöllek Fanny

13066 2012.11.10. 18:04:12

Drága Fannyi pontosan így ahogy írod, nekem ilyenkor sikerül kizárnom a külvilágot.....

60145 2012.11.10. 19:49:22

De jó volna... Gyalázatosan kapom a zenét az interneten. Talán ilyenek a körülmények, talán ezzel motivál az Invitel, hogy térjek át az üvegszálas vételre.

13066 2012.11.16. 22:41:31

Atlasz bocs, hogy csak most válaszolok, sajnos nálam is sokszor nehézkes a zene hallgatás pont az általad említett okok miatt.
süti beállítások módosítása